czwartek, 29 września 2016

Proste ciasto drożdżowe z malinami

Nie wiem, co jest większą zaletą tego ciasta: czy to, że zatrzymuje smak lata, czy to, że jest szybkie, proste i nieskomlikowane, czy też wreszcie to, że jest zwyczajnie przepyszne :)


Sami musicie podjąć decyzję, który z tych argumentów najskuteczniej przekona Was do jego upieczenia :)
U mnie to był spontan: rano przeczytałam przepis, a o 11 już zaczynałam wyrabiać ciasto. Jak na mnie to tempo ekspresowe, mając na uwadze fakt, że maliny musiałam zebrać sama...
Tzn. nie sama,, tylko z F., co znacznie wydłużyło całą akcję (bo wiecie, maliny lepiej smakują od mamy z pojemniczka niż samodzielnie zerwane z krzaczka). Zresztą to chyba ostatnie maliny w tym sezonie, więc nie były też zbyt dorodne: było ich sporo, ale były malutkie. To jednak nie miało żadnego wpływu na smak ciasta, który był po prostu zniewalający! Drożdżowe z malinami, prosto z pieca - poezja :) Dzielę się z Wami przepisem, który znalazłam dzisiaj u Basi:


CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI


Składniki na ciasto:

- 1 opakowanie (8g) suszonych drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 jajka ( w temperaturze pokojowej, wyjmij je wcześniej z lodówki)
- 2 żółtka
- 50 g miękkiego masła
- pół szklanki ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

- ok 200 g malin
- duże opakowanie cukru waniliowego (używam własnego cukru waniliowego)

Dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek i cukier puder jeśli lubisz, by drożdżówki były bardziej słodkie.


Przygotowanie:

Połącz suche składniki w dużej misce: mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Dodaj podgrzane mleko oraz jajka i żółtka. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut.
Dodaj miękkie masło i ponownie wyrabiaj, do momentu, aż ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Powinno być sprężyste i łatwo się odklejać. Uformowaną kulę pozostaw do wyrośnięcia pod czystą ściereczką na około godzinę.
W tym czasie umyte i osuszone maliny wymieszaj w miseczce z cukrem waniliowym.
Gdy ciasto wyrośnie połóż je na stolnicy lub blacie oprószonym mąką, samo ciasto również oprósz mąką. Rozwałkuj je na placek i rozłóż na nim posłodzone maliny. Ciasto zwiń w gruby rulon z malinami w środku.
Przygotuj sobie okrągłą formę do ciasta lub naczynie żaroodporne i wysmaruj je masłem. Pokrój rulon na kilkucentymetrowe plastry. Układaj je w foremce tak, aby uzyskać coś a la kwiat. Jeden kawałek po środku, a reszta na jego obwodzie.
Przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem (ja zapomniałam i nic wielkiego się nie stało). Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ustawionym na grzanie z góry i dołu, przez około 25-30 minut; sprawdź patyczkiem, czy drożdżówki są w środku upieczone. Wystudzone drożdżówki posyp cukrem pudrem (nie zdążyłam :D)

Smacznego
Marta

5 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie i pewnie też smakuje wyśmienicie! Zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś smaka! :-) Wygląda apetycznie, ostatnio robiłam błyskawiczne placki z jabłkiem i bananem :-)
    Pozdrawiam, Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, ja uwielbiam takie szybkie dania. W sumie placki dawno nie gościły na moim stole, chyba się skuszę w najbliższym czasie :)

      Usuń
  3. Wow, ale ciacho. Wygląda pięknie i pewnie jest pyszne. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń