wtorek, 22 marca 2016

Na szybko, na słodko, na każdą okazję - szwedzkie ciasto waniliowe

Uwierzycie, że to ostatni kawałeczek ciasta, którego upiekłam w ostatnim czasie chyba ze trzy razy, a który udało mi się uratować przed zagładą? A i tak musiałam bronić go jak lwica, by móc zrobić mu zdjęcie... Musicie uwierzyć mi na słowo: ciacho jest bajecznie proste w wykonaniu i bajecznie pyszne! Może stanowić świetną alternatywę dla bab i mazurków wielkanocnych - jeśli nie macie czasu lub ochoty ich piec. Może też stanowić wyjście awaryjne, gdy zapowiedzą się nieoczekiwani goście, na których obecność nie liczyliście. A może być zwyczajnym ciastem do kawy na niedzielę po świętach, gdy już rarytasów będziecie mieli po dziurki w nosie, ale jednak ochota na coś słodkiego się pojawi :)


Ciasto jest naprawdę świetne - szybkie, pyszne i nie wymaga wymyślnych składników. Najpewniej większość produktów macie zazwyczaj "na stanie". Przepis jak zwykle z bloga Moje Wypieki



Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 180 g drobnego cukru do wypieków (dawałam 160g - w zupełności wystarczyło)
- 130 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml wrzącej wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka powinny nawet potroić swoją objętość. Mąkę z proszkiem dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką. Dodać wrzącą wodę, delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masę przelać do formy, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, wystudzić. Przekroić w poprzek na 2 części.

Sos waniliowy:
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru z wanilią (dałam 4 łyżki normalnego cukru i ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii)
- 100 ml mleka

Wszystkie składniki na sos zagotować w garnuszku. Gotować około 10 minut (lub minimalnie dłużej) do lekkiego zgęstnienia sosu. Sos schłodzić w lodówce, by zgęstniał bardziej.
Dolną część ciasta położyć na paterze, wylać na nią sos. Przykryć drugą częścią. Oprószyć pudrem.
Ciasto można podawać z bitą śmietaną, owocami lub lodami.

Smacznego :)
Marta

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo robi się szybko, a jest pyszne. Ostatnio nawet robił za tort (https://soledosheaven.blogspot.com/2016/11/jak-zbyt-powaznie-i-mao-dziecieco.html?showComment=1478274892793#c6746016315710317042) :D

    OdpowiedzUsuń