czwartek, 29 maja 2014

Lemoniady czas

Robiąc wczoraj popołudniowy przegląd blogów, trafiłam na blogu thepolkadotproject na przepis, który mnie zaintrygował. Chodziło o lemoniadę rabarbarową. Niewiele myśląc, zerwałam się z kanapy (noo...powiedzmy, że to był zryw) i szybciorem pobiegłam do teściowej. Dobrze, że mieszka tak blisko i ma ogródek pełen dobroci :) Rabarbaru też :) Przepis okazał się superprosty do zrealizowania i muszę powiedzieć, że efekt mnie zaskoczył. Mężowi też smakowało - a to najważniejsze :)
 
 
Przepis na lemoniadę rabarbarową:
 
- 300g rabarbaru
- 50g cukru
- cukier waniliowy
- 250ml wody
- sok z połowy cytryny
- 400ml wody (tak jak autorka użyłam gazowanej)
- kilka świeżych listków mięty (darowałam sobie :) )
 
Zagotuj 250ml wody  z cukrem i cukrem waniliowym, gotuj aż cukier się rozpuści. Rabarbar umyj i pokrój na małe kawałki (kilkucentymetrowe, nie plastry). Włóż rabarbar do wody i pogotuj 5 minut. Zostaw do ostudzenia (dobrze, gdy chłodzi się i naciąga całą noc - u mnie nie było takiej opcji. Mąż już z pracy jechał :) ), przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną (gazowaną tuż przed podaniem). Do lemoniady można wrzucić kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.
 
Smacznego
Marta

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznościowo ;-)....Buziaki dla Ciebie i dobrego dnia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń