poniedziałek, 27 listopada 2017

Muffiny z jabłkiem i kruszonką

Tak niewiele, a tak wiele znaczą:

Ciepłe promienie jesiennego słońca...
Dziecko śpiące z otwartą buzią...
Weekend spędzony w towarzystwie wspaniałych ludzi...
Muffiny z jabłkiem i kruszonką...

... a co Ciebie dziś uszczęśliwiło?
Co wywołało uśmiech na Twojej twarzy?


Nie potrzeba mi wiele, wystarczą proste radości. Rzeczy materialne cieszą tylko przez chwilę, ale prawdziwa radość życia rodzi się w Twojej głowie. Rozejrzyj się: zacznij doceniać to, co Cię otacza - uwierz mi, są tacy, którym jest na tym świecie gorzej!

Słońce muskające Twoją twarz, pocałunek bliskiej osoby, śpiew ptaków czy spacer po lesie - to rzeczy, które masz za darmo, a które traktujesz jako coś tak oczywistego, że przestałeś zwracać na nie uwagę. A jeśli miałeś naprawdę zły dzień, to ja na poprawę humoru polecam Ci muffiny z jabłkiem i kruszonką. Koniecznie w dobrym towarzystwie - a uśmiech masz gwarantowany!


Muffiny z jabłkiem i kruszonką:


Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jabłko
+ dodatkowo na kruszonkę:
- 45g zimnego masła
- 60g mąki
- 50g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre (zaczynając od rozmącenia widelcem jajka). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy. Nie należy tego robić zbyt dokładnie - tylko do połączenia się składników. 
W osobnej miseczce rozcieramy ze sobą składniki kruszonki - tak, by powstała kruszonka miała postać porównywalną do okruchów chleba
Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 200 stopni Celsjusza) na ok. 20 minut (do suchego patyczka).

Tak proste, a tak smaczne - nie mogą nie wyjść.

Smacznego!
Marta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz