poniedziałek, 13 października 2014

Jesienne smaki

Mój ostatni deserowy (a właściwie "przekąskowy") hit to ciastka owsiane z jabłkami i krówkami. To właśnie krówki mnie skusiły. Czy było warto poświęcić tym ciastkom chwilę czasu? Było warto. Oryginalny przepis (ten i wiele innych) wraz z dodatkowymi wskazówkami i sugestiami znajdziecie tutaj. Często tam zaglądam i równie często się inspiruję :)
 

Składniki na ciasteczka:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki żytniej (typ 720)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100g miękkiego masła
6 łyżek cukru
1 jajko
1 szklanka startych na dużych oczkach obranych jabłek
100g krówek

W jednej misce połączyć ze sobą płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, na końcu dodając jajko. Następnie dodać suche składniki do utartego masła i połączyć wszystko dokładnie na niskich obrotach. Dodać starte i odciśnięte w dłoniach z nadmiaru soku jabłka oraz oprószone w odrobinie mąki i pokrojone na mniejsze kawałki krówki. Jeszcze raz ponownie zmiksować całość na niskich obrotach. Ciasto ma być lepkie. Z gotowego ciasta nakładać na natłuszczoną* blaszkę po łyżeczce** ciasta formując kopiaste półkule. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 12 minut.

* ja użyłam po prostu papieru do pieczenia
** moje ciastka są trochę większe, bo zamiast łyżeczką nakładałam masę łyżką, żeby było szybciej :)

Smacznego
Marta

1 komentarz:

  1. Coś pysznego ;-)...szkoda, że nie mam tutaj piekarnika...już bym uskuteczniała ;-)

    OdpowiedzUsuń