środa, 6 maja 2015

Owsianka kokosowo-migdałowa

Jako matka karmiąca już dawno przestałam przejmować się tym, co jest zamieszczone na szpitalnej liście produktów zalecanych i zakazanych. Gdybym się jej miała trzymać, do tej pory jadłabym gotowanego indyka, ryż i marchewkę, a na płatki owsiane nawet nie śmiałabym spojrzeć. Na szczęście Syn jest bardzo tolerancyjny i wszelkie wybryki matki przyjmuje bez mrugnięcia okiem. I dobrze, bo bez płatków owsianych to ja już żyć nie umiem. To, co kiedyś było dla mnie nie do pomyślenia - teraz jest na porządku dziennym: od czasu ciąży owsianką zajadam się bardzo często i jeszcze uszczęśliwiam nią męża (czy tego chce czy nie :D). Tym razem stanęło na owsiance  pod roboczą nazwą "rafaello", choć ostatecznie ani trochę nie przypominała tych słynnych pralinek. Nie można jednak zaprzeczyć, że była pyszna!

 

Owsianka kokosowo-migdałowa
400 ml mleka
4 łyżki płatków owsianych
szczypta soli
1 łyżka otrębów owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
1-2 łyżki żurawiny
3-4 kosteczki białej czekolady
 
Do mleka włożyć czekoladę i podgrzewając rozpuścić. Na gotujące się mleko wsypać płatki owsiane oraz otręby i posolić. W połowie gotowania dorzucić wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu często mieszając ok. 15 minut. Zestawić z ognia, przykryć i odstawić na około 5-10 minut. Po tym czasie wymieszać z połową płatków migdałowych i żurawiny (w razie potrzeby dodać cukru do smaku), a resztą posypać gotową już owsiankę.
Mówię Wam: wypas :) Może tak jutro na śniadanie?
 
Pozdrawiam
Marta
 






 

7 komentarzy:

  1. Po przeczytaniu przepisu nabrałam ochoty na taka pyszność :)) Masz rację, że wypas:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wyśmienita. Uwielbiam płatki owsiane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też - w każdej postaci. Owsianka, granola, batony... uwielbiam!

      Usuń
  3. Smakowita, lubię owsianki...no ale mój synek nie da się przekonać ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, nic się nie martw! Do pewnych rzeczy trzeba się po prostu zestarzeć :D

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis. Dzięki! Też uwielbiam owsiankę. Zawsze ją jem na słodko, ale ponoć na słono - np. z orzechami też jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń